All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 15 posts ] 
  Print view

Kh Ca balans uz zeovit i balling
Author Message
PostPosted: Sun May 02, 2010 6:14 pm 
član

Znam da je sličan post par redova ispod ali kako on govori o balansiranju Kh i Ca pomoću kalcij reaktora volio bih čuti razmišljanje na istu temu uz balling metodu.
Kalci dodajem balling metodom uz odgovarajuću količinu sode da bi ioni bili kako treba. Primjetio sam porast KH koji je sada ok 8 (Ph varira 8,15-8,4 noć/dan). Kako sam na zeovitu, a oni preporučaju 6,5 - 7,5 da li bi kh 8 mogao biti problem odnosno kako da ga snizim a ne napravim disbalans.

Profile E-mail  

Re: Kh Ca balans uz zeovit i balling
PostPosted: Mon May 03, 2010 4:03 pm 
aktivni član

damir0408 wrote:
Znam da je sličan post par redova ispod ali kako on govori o balansiranju Kh i Ca pomoću kalcij reaktora volio bih čuti razmišljanje na istu temu uz balling metodu.
Kalci dodajem balling metodom uz odgovarajuću količinu sode da bi ioni bili kako treba. Primjetio sam porast KH koji je sada ok 8 (Ph varira 8,15-8,4 noć/dan). Kako sam na zeovitu, a oni preporučaju 6,5 - 7,5 da li bi kh 8 mogao biti problem odnosno kako da ga snizim a ne napravim disbalans.

E ovi Zeoheadsi su baš čudni! :mrgreen: NHF !
Pa bar s Ballingom možeš raditi što hoćeš, želis smanjiti KH, smanji dozu NaHCO dok ne postigneš željenu vrijednost. Pa u čemu je problem? :zid:
Dizbalans, koji ? Ništa važno se ne mjenja ako imaš KH 7 ili 8, to je moje mišljenje, ali bolje je zakomplicirati pa reći da boje nisu baš kako treba ako ti
KH pređe 7,5. Jesi li provjerio test za KH? Pitaj DeepBlua koliko griješe testovi , pa gdje ti je onda 7ili 9 KH! :pivo:

Balling je čista metematika, sve proračunaš, izmjeriš vrijednosti u vodi i kreneš, nema greške !

Nam se da sam bio od pomoći ! :fs:

Pozdrav, Mirko

Posjeti čudesni svijet akvarija -http://www.croreef.com

Profile E-mail  

PostPosted: Thu May 06, 2010 5:57 pm 
član

Mirko zahvaljujem na odgovorima (pismeno i tel).
Ostaje mi ipak dilema da se u literaturi ballinga govori o određenim omjerima Cacl2, HgSO4 i NaCl free soli.
U mom slučaju, da bi održavao Ca na nivou 400 moram dodavati sode toliko da mi Kh stalno raste. Od zadnjeg javljanja (mjereno danas - uvijek u manje više isto vrijeme ujutro) Kh je otišao sa 8 na 8,3. Uvažavam grešku testa ali je porast evidentan.
Naravno da mi je jasno da smanjivanjem sode mogu lako spustiti i Kh i držati ga u nivou, ali tada ispada da po "formuli ballinga " dodajem manje sode i radim disbalans.

Da li je to problem odnosno da li da se držim točnog odnosa CaCl2 i sode uz porast Kh ili da držim nivo Ca i Kh bez obzira na omjer dodavanja soli?

Jasno da i jedna i druga opcija ima + i - ali dilema je prisutna pa je svaki komentar dobrodošao.

Profile E-mail  

PostPosted: Fri May 07, 2010 1:49 am 
aktivni član

damir0408 wrote:
Mirko zahvaljujem na odgovorima (pismeno i tel).
Ostaje mi ipak dilema da se u literaturi ballinga govori o određenim omjerima Cacl2, HgSO4 i NaCl free soli.
U mom slučaju, da bi održavao Ca na nivou 400 moram dodavati sode toliko da mi Kh stalno raste. Od zadnjeg javljanja (mjereno danas - uvijek u manje više isto vrijeme ujutro) Kh je otišao sa 8 na 8,3. Uvažavam grešku testa ali je porast evidentan.
Naravno da mi je jasno da smanjivanjem sode mogu lako spustiti i Kh i držati ga u nivou, ali tada ispada da po "formuli ballinga " dodajem manje sode i radim disbalans.

Da li je to problem odnosno da li da se držim točnog odnosa CaCl2 i sode uz porast Kh ili da držim nivo Ca i Kh bez obzira na omjer dodavanja soli?

Jasno da i jedna i druga opcija ima + i - ali dilema je prisutna pa je svaki komentar dobrodošao.

Ne znam gdje je tu dilema ??? :zid:
Da li ti upotrebljavaš Balling radi Ballinga ili da bi održavao nivo elemenata koji su ti potrebni za normalan život koralja u tvom akvariju.
Po "formuli" Balling radiš dizbalans, čega? Balling soli ??? Pa ovo je postala kvantna kemija, mislim da Her Balling u zadnje vrijeme ne spava noću jer ga muči dizbalans ! :sh:
Nemoj se ljutiti Damire ali mislim da si pretjerao, a baš me zanima gdje čitaš te nebuloze ???
Opet napominjem kako možeš nešto dovoditi u dizbalans ako si sve proračunao i težiš ka balansu ??? :fs:
Dodaješ soli koliko dodaješ da bi uravnotežio kalcij i karbonate, stvaraš dizbalans jer dodaješ Na i Cl ali onda izjednačuješ to s NaCl slobodnim solima
i opet si na nuli a tvoj elementi su u balansu. Ništa lakše od te računice, nemoj komplicirati molim te ! :deda:

Slijedeće sedmice ću vidjeti Her Ballinga na sajmu u Njemačkoj pa ću ga pitati kako spava, naravno mora pasti i jedna slika s posvetom za tebe
da je možeš objesiti iznad kreveta ! :mrgreen:

Moj savjet ti je da se baviš više akvaristikom nego najfinijim balansiranjem elemenata u vodi, jer ti oni neće riješiti akvarističke probleme ! NHF !
Nemoj zaboraviti da nije sve u kalciju i karbonatima !

Pozdrav, Mirko

Profile E-mail  

PostPosted: Fri May 07, 2010 1:36 pm 
Administrator

Činjenica je da u zadnje vrijeme čujem previše puta od ljudi "ionički disbalans" i to od ljudi koji su to čuli od evidentno dovoljno NEinformiranih persona.

Damire ako ti išta pomaže, ja sam u svom sistemu preko nekoliko puta dodao ili sode ili kalcija van balansa, a ne jedanput sam ostao samo na jednom kanisteru od te dve otopine i ostavio iz čiste ljenosti nekoliko dana da radi samo jedna otopina - i što se desilo?? veliko NIŠTA.

Od ioničkog disbalansa nisam vidio ni točkicu na i.

Tako da se komotno možeš opustit i poslušat našeg sada već vidno isprovociranog Mirka :fs: - doziraj po potrebi i happy reefing :mrgreen: :wink:

Profile E-mail  

PostPosted: Fri May 07, 2010 1:59 pm 
aktivni član

stina wrote:
Činjenica je da u zadnje vrijeme čujem previše puta od ljudi "ionički disbalans" i to od ljudi koji su to čuli od evidentno dovoljno NEinformiranih persona.

Damire ako ti išta pomaže, ja sam u svom sistemu preko nekoliko puta dodao ili sode ili kalcija van balansa, a ne jedanput sam ostao samo na jednom kanisteru od te dve otopine i ostavio iz čiste ljenosti nekoliko dana da radi samo jedna otopina - i što se desilo?? veliko NIŠTA.

Od ioničkog disbalansa nisam vidio ni točkicu na i.

Tako da se komotno možeš opustit i poslušat našeg sada već vidno isprovociranog Mirka :fs: - doziraj po potrebi i happy reefing :mrgreen: :wink:

Nemoj tako Stina ,ja nisam uopće isprovociran ! :fucfuc:
Ne slušaj ga Damire, samo želi zamutiti vodu kao i uvijek, a svoje soli ne muti kako i sam priznaje zbog lijenosti ! :mrgreen:

Živio Balling, smrt debalansu ! :sucks:

Mirko

Profile E-mail  

PostPosted: Sat May 08, 2010 5:39 pm 
član

Dječaci zahvaljujem na komentarima. Potpuno ste u pravu i pretjerano gnjavim sam sebe. Ako ništa drugo, barem sam "isprovocirao" nekakvu diskusiju jer mi se zadnje vrijeme čini da se forum malo umrtvio. Što se mene tiće ova tema je :closed:

Profile E-mail  

PostPosted: Sat May 08, 2010 8:12 pm 
Administrator

damir0408 wrote:
Dječaci zahvaljujem na komentarima. Potpuno ste u pravu i pretjerano gnjavim sam sebe. Ako ništa drugo, barem sam "isprovocirao" nekakvu diskusiju jer mi se zadnje vrijeme čini da se forum malo umrtvio. Što se mene tiće ova tema je :closed:

Da se dijele kakvi nagradni bodovi za oživljavanje foruma, odma bi ih dobio!! :mrgreen:
Temu netreba zatvarat, ima ih više što su u nedoumicama kao i ti, a što se aktivnosti foruma tiče, to je već druga priča :deda:

Profile E-mail  

PostPosted: Wed May 12, 2010 1:34 am 
član

Evo da ne otvaram novu temu pitacu ovde!

Akvarijum je star nesto vise od 6 meseci i nema puno tvrdih korala.

Koristim balling metodu sa tri kanistera, doziram rucno,merim parametre cesto i sve mi stoji osim kh!
Kh mi padne sa 8.0 na 6.7 za 7 dana jel to normalno ili ne?

Koliko najvise mg po Litru Ca-Kh-Mg mogu da podignem u jednom danu a da ne napravim neko sranj..?

Pre neki dan sam primetio da mi se na par korala skida tkivo (finger mont i calliendrum) pa ne znam jel razlog lose koriscen balling ili phosphat remover koji sam tek skoro ubacio prvi put u vodu? (u pitanju je ecophos)

trenutno
Ca 420
Kh 7.7
Mg 1200
No3 5
Po4 0
Ph 8.2

Attachments:
qq.jpg
qq.jpg [ 247.09 KiB | Viewed 134 times ]

PostPosted: Wed May 12, 2010 12:12 pm 
Administrator

Igore, stvar je ovakva... pad KH sa 8 na 6,7 u tjedan dana je u MOM slučaju sasvim normalna.. jedna od varijanti jest da ti otopine nisu pravilno zamućene, pa prilikom jednakog doziranja ti u periodu od cca 10 dana dobijaš malo pomaknute parametre.
S druge strane, lako je moguće da i sa dodavanjem novih tvrdih koralja, u tvom akvariju se povećava potrošnja Ca, pa tako obje vrijednosti padaju iako ti na dnevnoj bazi doziraš obje tekućine isto kao i prije - u tom slučaju korigiraj doziranje u smislu povećanja!

Sad što se tiče pitanja "koliko smijem uliti da ne napravim sranje", mogu ti iz svog iskustva reć da sam više od jedanput bio u disbalansu parametra di mi je KH bio dobar, a Ca=300 i u mom akvariju to je značilo da ga dignem na 400 ili 420 da moram ubacit cca 100g Ca klorida.
Drugim riječima trebao sam ubacit cca 1.5l Ca otopine i to sam znao ubacivat 2 puta na dan(ujutro-navečer) ili pak kroz 2-3 dana, svaki dan malo iz boce od 1.5l...

Što se mene tiče, tvoji parametri Ca=420 i KH=6,7 su više nego dobri, lako popraviš situaciju sa dobre na idealnu tako da dva dana uz standardno doziranje dodaš malo više otopine sa sodom!

Iskreno sumnjam da ti je povlačenje tkiva uzrokovano KH dok je 6,7... da je KH 4 ili niže, onda bih odmah rekao da je u tom problem.

Profile E-mail  

PostPosted: Wed May 12, 2010 12:53 pm 
član

Otopine mi sigurno nisu dobro umucene! (ali tako sam ih umucene kupio od trgovaca :zid: )
Prvi put kada sam dizao Mg sa 1170 na 1290 sipao sam 400ml otopine na 410l mora jel to odprilike normalno?

Jel moguce da sam napravio problem jer ja otopine ne doziram dnevno nego nedeljno? :pikpik:

Moracu da uzmem tu kod vas soli pa da lepo sam to mesam, ovako ne znam sta kupujem...

Profile E-mail  

PostPosted: Wed May 12, 2010 3:13 pm 
član

igor wrote:
Jel moguce da sam napravio problem jer ja otopine ne doziram dnevno nego nedeljno? :pikpik:

Ako Balling soli doziraš samo jednom nedeljno pad KH sa 8 na 6,7 je čak veoma nizak i zapravo znači, da nema puno koralja, odnosno koralji veoma sporo rastu.

Kad koralji počnu malo brže rasti svakako češ trebat sodu bikarbonu (KH) češče dozirat, jer če ti sa 8 na 6,7 pasti u jednom danu (bez doziranja sode bikarbone).

Profile  

PostPosted: Wed May 12, 2010 10:20 pm 
aktivni član

Igore,
moje mišljenje je da je bolje dozirati soli svakodnevno da je što manje oscilacija u parametrima vode.

Sve u vezi doziranja Ballinga, te koliko smiješ dnevno dozirati soli možeš pronaći na ovom linku :
http://www.croreef.com/index.php?option=com_content&task=view&id=20&Itemid=52

Kako si spomenuo Ecophos, moram odgovoriti jer sam ja sigurno izvor, a to je da se još nitko nije žalio na njegovu kvalitetu te da se nitkom
nije dogodilo da mu koralji propadaju zbog njega. Naravno jedan nagli pad fosfata u nekim slučajevima može imati utjecaja ali je to vrlo rijetko.
Najteže je kao i kod doktora, da se postavi dobra dijagnoza, a imamo puno faktora koji utječu na zdravlje koralja, tako da je jako teško sa strane odgonetnuti zbog čega je došlo do problema. Na žalost vlasnik je onaj koji najbolje poznaje svoj akvarij, a mi dijagnostičari sa strane možemo samo nagađati te davati savjete koji nekad mogu biti i kontra produktivni jer nismo upoznati s stvarnom situacijom akvarija.
Moj ti je savjet da se prvo moraš sam oboružati znanjem da bi donekle mogao odlučiti te provjeriti da li mi "majstori " s interneta ti dajemo logične savjete ili ne ! :sh:

Pozdrav, Mirko

Profile E-mail  

PostPosted: Thu May 13, 2010 1:02 am 
član

Mirko, sto se tice akvarijuma i njegovog vlasnika to si totalno upravu!

Ja licno neverujem da je ecophos napravio problemcic sa ta dva korala jer su meni Po4 od kad sam startovao akv. 0 po salifertu! (koji se u mom slucaju nije uvek pokazao totalno tacnim i ima i razlike od testa do testa i to nemislim samo na test za fosfate)
Tako da nije moglo da dodje do naglog pada Po4 ali da im nesto neodgovara to je sigurno!
Mslio sam da je u pitanju kh ali po vasim odgovorima nije ni to!

Svetlo mi je slabije (4x80w) i ne stavljam aktivni ugalj, da ne idem u off to je vec za neku drugu temu!

Hvala na savetima!

Profile E-mail  

PostPosted: Thu May 13, 2010 9:01 am 
Administrator

Bilo bi dobro, ukoliko imaš volje, da predstaviš svoj akvarij u podforumu "dnevnici naših akvarija"
http://www.reefclub.info/viewforum.php?f=3
-pa tamo možemo diskutirati o uspjesima i problemima!
pozdrav

Profile E-mail  

Post new topic Reply to topic  [ 15 posts ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]