deepblue wrote:
Evo da malo osvležim temu... dobio sam danas korisnu stvar Fauna Marin-ovu tekućinu za kalibriranje testova nisam imao vremena i volje testitati sve ali sam izmjerio sljedeća odstupanja: mg testna otopina 1314 a Salifert test pokazje 1125, kh testna otopina 6,7 - Salifert 7,0, ca testna otopina 422 - Salifert 375. Mislim da bi uvoznici trebali razmisliti o uvozu nekih kvalitetnijih testova (lamotte, elos ili Fauna Marin) barem za neke od nas iako nisam baš stekao dojam da se kod nas nešto previše mjeri

.
Više o referentnoj otopini:
http://shop.faunamarin.de/product_info. ... 100ml.htmlKad me se proziva moram i odgovoriti !
Uvoz kvalitenijih testova nije neki problem, osim količina ( tko će dati velike novce za kvalitetniji test ?), ali s druge strane trebalo bi malo educirati i korisnike testova o pravilnoj upotrebi istih , jer često se dogodi da se zbog loše izmjerenih vrijednosti dovodi do akcija koje još više pogoršavaju samo stanje u akvariju !
Eto zbog toga su i izmišljene referentne tekućine da bi se mogla ispitati vjerodostojnost testa ali s druge strane, što je možda nekad i bitnije, i sam postupak mjerenja !
Osim navedene referentne tekućine "MULTI reference" ( salinitet, Ca, Mg, KH...) koju je uzeo Deepblu imam u ponudi i referentnu tekućinu "P+N", za fosfate i nitrate, tako da bi zaljubljenici fotometra za fosfate mogli provjeriti i njegov rad, jer nije ni on nepogrešiv !
Pozdrav, Mirko