All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 10 posts ] 
  Print view

test kit
Author Message
PostPosted: Tue Mar 16, 2010 2:22 pm 
aktivni član

U zadnje vrijeme se po stranim forumima vodi puno diskusija na temu pouzdanosti testova zanimalo bi me sa ćime mjerite parametre vode i kakova su vaša skustva sa točnosću izmjerenih vrijednosti i dali neko mjeri vodu sa dvije vrste testova ili drugome metodom (npr salfert test kit i fotometar ili neki drugi proizvođać testova) radi kontrole-usporedbe dobivenih mjerenja.

Profile E-mail  

Re: test kit
PostPosted: Wed Mar 17, 2010 11:10 am 
aktivni član

deepblue wrote:
U zadnje vrijeme se po stranim forumima vodi puno diskusija na temu pouzdanosti testova zanimalo bi me sa ćime mjerite parametre vode i kakova su vaša skustva sa točnosću izmjerenih vrijednosti i dali neko mjeri vodu sa dvije vrste testova ili drugome metodom (npr salfert test kit i fotometar ili neki drugi proizvođać testova) radi kontrole-usporedbe dobivenih mjerenja.

Ja ne mjernim sa ničim osim saliniteta i nitrata :) Bilo bi dobro kad bi postojao neki maleni "labaratorij" koji bi iz mora izvukao sve bitne parametre koje nam trebaju i da još uz to ne košta previše...

Profile E-mail  

PostPosted: Wed Mar 17, 2010 3:00 pm 
Administrator

Odavno tvrdim da Salifert PO4 test ne vrijedi ničemu... to što mi on pokaže koliko imam fosfata u vodi, to mogu i ovako "na oko" vidit preko koralja.

Što se tiče drugih testova, Ca, Kh i Mg koristim od Saliferta, u njihovu pouzdanost nebi išao, ali ukoliko i imaju 10% odstupanje od preciznosti, svejedno su dobri jer za te parametre nije ni bitno toliko tih 10% koliko je bitno da su konstantni.

Osobno za PO4 vjerujem jedino fotometru, što ga imamo klubski kod Porfe u dućanu, jedina mana toga je što se nalazi u dućanu i što kad se meni sprdne mjerit test, ja moram potegnut do dućana sa bočicom vode. Posuđivanja tog testa nema, pa ga nemogu uzet doma na tjedan dana da se zajebavam... iako mi se sve više i više čini da bi to bilo baš zgodno - možda se neka tema i pokrene oko toga u drugom forumu.

Profile E-mail  

PostPosted: Wed Mar 17, 2010 5:05 pm 

Pozdrav svima,

Jeli netko koristio JBL kombo Mg + Ca test?

Profile E-mail  

PostPosted: Tue Apr 13, 2010 9:28 pm 
aktivni član

Evo da malo osvležim temu... dobio sam danas korisnu stvar Fauna Marin-ovu tekućinu za kalibriranje testova nisam imao vremena i volje testitati sve ali sam izmjerio sljedeća odstupanja: mg testna otopina 1314 a Salifert test pokazje 1125, kh testna otopina 6,7 - Salifert 7,0, ca testna otopina 422 - Salifert 375. Mislim da bi uvoznici trebali razmisliti o uvozu nekih kvalitetnijih testova (lamotte, elos ili Fauna Marin) barem za neke od nas iako nisam baš stekao dojam da se kod nas nešto previše mjeri :deda: .

Više o referentnoj otopini:
http://shop.faunamarin.de/product_info. ... 100ml.html

Profile E-mail  

PostPosted: Tue Apr 13, 2010 10:40 pm 
Administrator

deepblue wrote:
Evo da malo osvležim temu... dobio sam danas korisnu stvar Fauna Marin-ovu tekućinu za kalibriranje testova nisam imao vremena i volje testitati sve ali sam izmjerio sljedeća odstupanja: mg testna otopina 1314 a Salifert test pokazje 1125, kh testna otopina 6,7 - Salifert 7,0, ca testna otopina 422 - Salifert 375. Mislim da bi uvoznici trebali razmisliti o uvozu nekih kvalitetnijih testova (lamotte, elos ili Fauna Marin) barem za neke od nas iako nisam baš stekao dojam da se kod nas nešto previše mjeri :deda: .

I sada vidiš o čemu ti ja trubim po kavama :fucfuc:

No za prave rezultate trebalo bi izmjeriti npr uzorak od minimum 10 Salifert Ca testova, pa onda viditi nekakve rezultate.

Što se tiče "kvalitetnijih" testova, ja ti u to baš ne vjerujem.. Elos, Fauna Marin ili Lamotte, nekako sam trenutačno uvjerenja da je to sve "isto sranje drugo pakovanje" kao i Salifert.
Jednostavno kućni testovi nisu tako precizni.

No opet, da se nebi krivo shvatilo, oni imaju odstupanja, ali ukoliko i sa tim odstupanjima napravimo neku konstantu u parametrima, nemože biti loše :deda:

Profile E-mail  

PostPosted: Tue Apr 13, 2010 10:51 pm 
aktivni član

stina wrote:
deepblue wrote:

I sada vidiš o čemu ti ja trubim po kavama :fucfuc:

No za prave rezultate trebalo bi izmjeriti npr uzorak od minimum 10 Salifert Ca testova, pa onda viditi nekakve rezultate.

Što se tiče "kvalitetnijih" testova, ja ti u to baš ne vjerujem.. Elos, Fauna Marin ili Lamotte, nekako sam trenutačno uvjerenja da je to sve "isto sranje drugo pakovanje" kao i Salifert.
Jednostavno kućni testovi nisu tako precizni.

No opet, da se nebi krivo shvatilo, oni imaju odstupanja, ali ukoliko i sa tim odstupanjima napravimo neku konstantu u parametrima, nemože biti loše :deda:

Meni je ovo jako zgodno da si barem za sada znam preračunat koliko mi test "fula" pa da mogu parametre držat bliže idealnim.

Profile E-mail  

PostPosted: Thu Apr 15, 2010 10:06 am 
aktivni član

deepblue wrote:

Kad me se proziva moram i odgovoriti !
Uvoz kvalitenijih testova nije neki problem, osim količina ( tko će dati velike novce za kvalitetniji test ?), ali s druge strane trebalo bi malo educirati i korisnike testova o pravilnoj upotrebi istih , jer često se dogodi da se zbog loše izmjerenih vrijednosti dovodi do akcija koje još više pogoršavaju samo stanje u akvariju !
Eto zbog toga su i izmišljene referentne tekućine da bi se mogla ispitati vjerodostojnost testa ali s druge strane, što je možda nekad i bitnije, i sam postupak mjerenja !
Osim navedene referentne tekućine "MULTI reference" ( salinitet, Ca, Mg, KH...) koju je uzeo Deepblu imam u ponudi i referentnu tekućinu "P+N", za fosfate i nitrate, tako da bi zaljubljenici fotometra za fosfate mogli provjeriti i njegov rad, jer nije ni on nepogrešiv ! :deda:

Pozdrav, Mirko

Posjeti čudesni svijet akvarija -http://www.croreef.com

Profile E-mail  

PostPosted: Thu Apr 15, 2010 1:09 pm 
aktivni član

Kad smo već kod fotometra dali možeš nabaviti i po kojoj cjeni onaj mali zeleni Hannin o kojem se posalo prije cca mjesec dana.

Profile E-mail  

PostPosted: Thu Apr 15, 2010 3:41 pm 
aktivni član

deepblue wrote:
Kad smo već kod fotometra dali možeš nabaviti i po kojoj cjeni onaj mali zeleni Hannin o kojem se posalo prije cca mjesec dana.

Moram provjeriti pa javim !

Pozdrav, Mirko

Posjeti čudesni svijet akvarija -http://www.croreef.com

Profile E-mail  

Post new topic Reply to topic  [ 10 posts ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]