Kako vidim Željko slučajno si kupio proizvod koji može dobiti i kod mene !
Što se tiče njegove upotrebe ovo su ti uputstva :
napraviti otopinu magnezija, nazovimo je M: rastopiti
836 grama MgCl2 ( magnezijev klorid ) u
1 litri RO - za postići određenu vrijednost magnezija u akvariju koristi ovu formulu :
(neto volumen akvarija-litri) x ( 1300 - (trenutna vrijednost Mg mg/l )) : 100 = količina u ml otopine M
npr: ako imamo akvarij neto volumena 400 litara sa trenutnom vrijednošću magnezija od 900 mg/l proračun bi izgledao ovako :
400 x (1300 - 900 ) :100 = 1600 ml otopine M da se postigne
željena vrijednost magnezija od 1300 mg/lKako dnevno maksimalno povećanje magnezija ne smije preći 50 mg/l, a mi podižemo od 900 do 1300 , tj 400 , tu dozu iz primjera treba podijeliti na osam (400 : 50) obroka tj osam dana dozirati 200 ml otopine M. Nadam se da je sve razumljivo ! Nakon postignuća željene vrijednosti potrebno je dnevno dozirati otopinu ali se prije treba izmjeriti dnevni pad vrijednosti. Za to napraviti potrebno je izmjeriti npr. trodnevni pad, te ga uvrstiti u formule i izračunati dnevnu dozu.
Naravno ovo je idealno raditi s dozirkom, kao npr kad koristiš Balling metodu, ali možeš to i ručno održavati ili na kraju dozirati sedmično, sve ovisi o tebi želiš li dnevnu stabilnost Mg ili lagane sedmične uspone i padove !
Što se tiče druge komponente magnezija MgSO4, koju spominje Mladen, u zadnje vrijeme je mišljenje da se ona NE treba dozirati
jer dolazi do akumulacije sulfata koji ostaju nakon njezine razgradnje a nemamo načina da je eliminiramo iz vode osim redovnim izmjenama !
Tako da malo po malo dovodimo ionsku ravnotežu vode u pitanje !
S obzirom na to ne preporučam da je doziraš, tako da samo s ovim magnezij kloridom koji si kupio možeš uspješno održavati Mg u svom akvariju !
Nadam se da sam uspio objasniti upotrebu proizvoda koji ćeš nadam se slijedeći put kupiti kod mene !
Pozdrav,
Mirko