All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 14 posts ] 
  Print view

Magnezij-klorid kako dozirati
Author Message
PostPosted: Sun Jan 03, 2010 1:27 pm 
član

Nedavno sam posjetio Vogelfarmu i vidio da imaju Mg suplemente za morski akvarij, a kako sam bio pri kraju sa svojim tekućim magnezijem, uzeo je kilu te soli.
Na mou žalost, nema nikakvih uputa o doziranju, pa ako netko ima kakvu ideju neka slobodno kaže.
Evo slikica sa kutije:

Mg_kristali.jpg
Mg_kristali.jpg [ 105.36 KiB | Viewed 308 times ]

Mg_z.jpg
Mg_z.jpg [ 91.22 KiB | Viewed 308 times ]

Profile  

Re: Magnezij-klorid kako dozirati
PostPosted: Sun Jan 03, 2010 1:34 pm 
aktivni član

To ti je sol za balling ali ti treba za to i druga komponenta magnesiumchloride heptahydrat.

Profile E-mail  

PostPosted: Sun Jan 03, 2010 1:40 pm 
član

Ma da, pretpostavio sam da je to nešto za te dozirajuće metode.
Žličicu tog praha otopio sam u RO vodi i nešto već probao ubaciti u akvarij. Šta neće mi to moći podići koncentraciju Mg u vodi?
Za sada nisam primjetio da je štetno, ali ne znači da se to neće promijeniti nastavim li to ubacivati, jel?

Profile  

PostPosted: Sun Jan 03, 2010 1:53 pm 
aktivni član

U literaturi piše da za dizanje-održavanje nivoa magnezija trebaju dvije komponente. Da sam na tvojem mjestu prodao bih to nekome ko koristi balling i kupio bi neki drugi proizvod koji se može dodavati ručno sa uputstvom za kroištenje. Dodavanjem samo jedne komponenete dugoročno je moguče da po testu budeš imao dosta magnezija a u stvari ćeš stvorit disbalans magnezijevih soli otopljenih u vodi. To je samo moje mišljenje nemoj to uzimat zdravo za gotovo osim savjeta da kupiš neki drugi proizvod

Profile E-mail  

PostPosted: Sun Jan 03, 2010 2:11 pm 
član

Ma je da sve mi je jasno, sve što si napisao stoji, tako da ću morati nešto smisliti. Ili da nabavim još tu drugu komponentu ili da se riješim toga.

Hvala puno!

Pozdrav!

Profile  

PostPosted: Sun Jan 03, 2010 2:36 pm 
aktivni član

Imam ti ja drugu komponentu ako ti treba za prvo vrijeme dat ću ti malo dok si ne kupiš

Profile E-mail  

PostPosted: Mon Jan 04, 2010 12:42 am 
aktivni član

Kako vidim Željko slučajno si kupio proizvod koji može dobiti i kod mene ! :mrgreen:

Što se tiče njegove upotrebe ovo su ti uputstva :

napraviti otopinu magnezija, nazovimo je M: rastopiti 836 grama MgCl2 ( magnezijev klorid ) u 1 litri RO

- za postići određenu vrijednost magnezija u akvariju koristi ovu formulu :

(neto volumen akvarija-litri) x ( 1300 - (trenutna vrijednost Mg mg/l )) : 100 = količina u ml otopine M

npr: ako imamo akvarij neto volumena 400 litara sa trenutnom vrijednošću magnezija od 900 mg/l proračun bi izgledao ovako :

400 x (1300 - 900 ) :100 = 1600 ml otopine M da se postigne željena vrijednost magnezija od 1300 mg/l

Kako dnevno maksimalno povećanje magnezija ne smije preći 50 mg/l, a mi podižemo od 900 do 1300 , tj 400 , tu dozu iz primjera treba podijeliti na osam (400 : 50) obroka tj osam dana dozirati 200 ml otopine M.

Nadam se da je sve razumljivo ! Nakon postignuća željene vrijednosti potrebno je dnevno dozirati otopinu ali se prije treba izmjeriti dnevni pad vrijednosti. Za to napraviti potrebno je izmjeriti npr. trodnevni pad, te ga uvrstiti u formule i izračunati dnevnu dozu.

Naravno ovo je idealno raditi s dozirkom, kao npr kad koristiš Balling metodu, ali možeš to i ručno održavati ili na kraju dozirati sedmično, sve ovisi o tebi želiš li dnevnu stabilnost Mg ili lagane sedmične uspone i padove !

Što se tiče druge komponente magnezija MgSO4, koju spominje Mladen, u zadnje vrijeme je mišljenje da se ona NE treba dozirati
jer dolazi do akumulacije sulfata koji ostaju nakon njezine razgradnje a nemamo načina da je eliminiramo iz vode osim redovnim izmjenama !
Tako da malo po malo dovodimo ionsku ravnotežu vode u pitanje !
S obzirom na to ne preporučam da je doziraš, tako da samo s ovim magnezij kloridom koji si kupio možeš uspješno održavati Mg u svom akvariju !

Nadam se da sam uspio objasniti upotrebu proizvoda koji ćeš nadam se slijedeći put kupiti kod mene ! :cool:

Pozdrav,

Mirko

Posjeti čudesni svijet akvarija -http://www.croreef.com

Profile E-mail  

PostPosted: Mon Jan 04, 2010 12:55 am 
član

Taman mi je deep blude dao nešto te druge komponente a sad znači ne treba!

Što se tiče proračuna, da znaš da bi mogao držati laboratorijske vježbe iz matematike, toliko si jasno iznio cijeli proračun da mi je gušt proračunavati, inače mi je to tlaka!
Hvala na detaljnom odgovoru, upoznao me Mladen sa tvojom stranicom pa ću si malo pogledati proizvode tog tipa, jer stalno nesto pofali od tih dodataka!

Poz i hvala!

Profile  

PostPosted: Mon Jan 04, 2010 1:13 am 
aktivni član

zeljkoc wrote:
Taman mi je deep blude dao nešto te druge komponente a sad znači ne treba!

Što se tiče proračuna, da znaš da bi mogao držati laboratorijske vježbe iz matematike, toliko si jasno iznio cijeli proračun da mi je gušt proračunavati, inače mi je to tlaka!
Hvala na detaljnom odgovoru, upoznao me Mladen sa tvojom stranicom pa ću si malo pogledati proizvode tog tipa, jer stalno nesto pofali od tih dodataka!

Poz i hvala!

Pa to je i jedini način da svi više manje razumiju o čemi se radi , te da malo kemije nije neka bauk tema ! :mrgreen:
Što se tiče druge komponente možeš je koristiti u omjeru 1:10 da bi zadržao balans iona klorida i sulfata .
Naravno da bih bio još precizniji treba reći : da jest da se s upotrebom oba dviju komponeti održava balans ali su apsolutne vrijednosti u svakom slučaju
povećane, te dok ione klorida možemo izbalansirati, vratiti natrag na vrijednost prirodne morske vode sa "Solima bez NaCl", sulfate ne možemo ! :deda:
Zbog toga je NE preporučam dozirati.
Naravno sve ovo je previše zamorno za običnog reefera, te se ovo balansiranje ostavlja samo reef fanaticima ! :zid:

Ugodno surfanje po mojoj stranici ! :cool:

Pozdrav,

Mirko

Profile E-mail  

PostPosted: Mon Jan 04, 2010 1:22 pm 
aktivni član

ludak nisi mogao staviti mag kamencice u ca reaktor ? ha:) kako ti volis sam sebe mucit pa to ja strasno:)

Profile  

PostPosted: Mon Jan 04, 2010 3:50 pm 
član

porfo wrote:
ludak nisi mogao staviti mag kamencice u ca reaktor ? ha:) kako ti volis sam sebe mucit pa to ja strasno:)

Stavio sam Mg kameničiće, ali fali i dalje magnezija! A imao sam i od prije u tekućem stanju, kojeg stalno po malo dodajem, a sad mi je ponestalo!
Treba mi također i za akvarij 125 l gdje nemam Ca reactor, kila te soli je bila 10 EUR-a, mislim si kupim sad imam 2,3 godine!
Dobro sam na kraju smotan i prošao, potrefio pravu sol, sad samo doziram!

Profile  

PostPosted: Wed Jan 20, 2010 7:16 pm 
aktivni član

ak sam dobro skuzio to je isto što Andrej ima kod sebe hidratizirani magnezijev klorid(ako sam se dobro izrazio)
i pitao sam ga za tu drugu komponentu za dodavanje i on je rekao ovo sto Croreef kaze da ako se mjesecno mjenja
bar 10% vode da nema potrebe za tim.
znam da su na slooreefu razvili povecu temu o tomu.

Profile  

PostPosted: Sun May 02, 2010 9:47 pm 
član

Zbog toga je NE preporučam dozirati

Mirko, da li je to neki novi trend? Jesam čitao na raznim stranicama da je problem sa sulfatima ali nigdje nisam još ovako egzaktno vidio da se kaže NE dozirati. Neki su za neki protiv.

Profile E-mail  

PostPosted: Mon May 03, 2010 3:47 pm 
aktivni član

damir0408 wrote:
Zbog toga je NE preporučam dozirati

Mirko, da li je to neki novi trend? Jesam čitao na raznim stranicama da je problem sa sulfatima ali nigdje nisam još ovako egzaktno vidio da se kaže NE dozirati. Neki su za neki protiv.

Damire to nije nikakav trend nego činjenica. Naravno ne ide u prilog akvarističkoj industriji ali za sada se taj dizbalans sulfata korigira samo izmjenama vode. Dizbalans natrija i klora riješavamo sa solima bez NaCl a za sulfate još nema lijeka, možda i ima ali zašto komplicirati !
Naravno, radi se o jako smiješnim količinama jer se upotrebljava vrlo malo magnezijevog sulfata, ali bez obzira na to
on se negdje s vremenom mora akumulirati.
Kako ga ne mjerimo, (zar nam je potreban još jedan test? :zid: ) možda je bolje i ne unositi ga u akvarij.
Što se tiče izričitog "NE", on dolazi od najpoznatijeg njemačkog kemičara akvariste Armina Glasera,
a kad on kaže "NEIN" onda se to treba poštovati ! :deda:

Pozdrav, Mirko

Profile E-mail  

Post new topic Reply to topic  [ 14 posts ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]