All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 168 posts ]  Go to page Previous  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Next
  Print view

Re: Moj budući akvarij
Author Message
PostPosted: Thu Mar 04, 2010 11:21 pm 
aktivni član

stina wrote:
Bruno, a baš se i meni prije neki dan anemona podijelila!! Pa nek te veseli, budeš ih malo jače hranio i u mjesec dana ćeš imati DVA lijepa primjerka anemone! :wow:

Što se aiptasie tiče, moram priznat da sam se i ja opekao sa njima, godinama sam čitao kako ljudi vode bitku s njima i čudio se, da bi prije par mjeseci dobio jedan kamen iz kojeg su izplivale ko neznam šta. nije neki problem sada, ali stalno vidim da se kote, vjerujem da bi s godinama mogao postat problem!

Je danas je i službeno imam 2 quadricolorke u akvariju i obadvije su na istom kamenu. Sad ćemo vidit šta sa jednom ali vjerojatno će nakon nekog vrimena ić na prodaju...

Izgleda da je nemoguće proči bez aiptasia jer evo ove sam dobio od Blue-a za koga je poznato da mrzi iste i da je često kritizirao druge akvariste koji su sa koraljima slali i aiptasije.

Za sada ću probat sa ysmata wurdemanni kozicama, pa se nadam da će ih pojesti..

U krajnjem slučaju iste će se sigurno povući i smanjiti kad se sistem stabilizira i kad spojim refugium na sistem, ali ako se i to ne desi uvik postoji Chelmon rostratus ili Acreichthys tomentosus.

Čak sam čitao da red hermit crabovi (Dardanus megistos) jedu aiptasije i kako će 2 ovakva raka samca počistit akvarij od aiptasija...

Profile E-mail  

PostPosted: Thu Mar 11, 2010 11:04 am 
aktivni član

Evo Cube 80 je rasformiran a ribe i kozice su prebačene u ovaj akvarij tako da je sadašnje stanje slijedeće:

1x Gramma loreto
1x Nemateleotris magnifica
1x Labroides dimidiatus
1x Salarias fasciatus
2x Amphirion Ocelaris
1x Ecsenius bicolor
1x Pseudocheilinus hexataenia
2x Pterapogon kauderni
2x Sphaeramia nematoptera

2x Lysmata amboinensis
1x Lysmata debelius
1x Stenopus Hispidus

4x Calcinus elegans
3x Tectus fenestratus, 2 conch puža, 2 Mitre papalis, zmijače

Mislim da cu na kraju opet uzet jednog tanga da mi jede alge kojih ima na bacanje... Koji se pokazao najbolji u jedenj algi?

Profile E-mail  

PostPosted: Thu Mar 11, 2010 4:42 pm 
Administrator

ima koja fotka akvarija u progresu!?

Profile E-mail  

PostPosted: Thu Mar 11, 2010 8:09 pm 
aktivni član

stina wrote:
ima koja fotka akvarija u progresu!?

Staviti ću danas ili sutra i sad još jedno pitanje. Od kad se quadricolorka podjelila sva se ispuhala (obadva dijela) , neželi jesti i krakovi su na početcima dobili tamnu boju... Šta napraviti?

Isto tako kad se ocelarisi odluče pariti koje su predradnje? JA vidim moje kako grickaju alge sa jednog dijela stakla i trljaju se tijelom po istom dijelu stakla. Jel to to ili?

Profile E-mail  

PostPosted: Thu Mar 11, 2010 9:25 pm 
član

bkaradza wrote:
Isto tako kad se ocelarisi odluče pariti koje su predradnje? JA vidim moje kako grickaju alge sa jednog dijela stakla i trljaju se tijelom po istom dijelu stakla. Jel to to ili?

Počinju ustima čistiti mjesto na kojem se misle mrijestiti, što traje oko 24 sata. Vrlo je karakteristično. Mrijeste se svakih 10-12 dana.

Profile E-mail  

PostPosted: Thu Mar 11, 2010 10:04 pm 
Administrator

N@utilus wrote:
bkaradza wrote:

Počinju ustima čistiti mjesto na kojem se misle mrijestiti, što traje oko 24 sata. Vrlo je karakteristično. Mrijeste se svakih 10-12 dana.

Mislim da je dobro opisao N@utilus... kod svojih sam primjetio da mužjak odabere mjesto i očisti ga, a nakon toga dolazi sam čin parenja koji se kod mene odvija u popodnevnim satima! Parenje netreba mješati sa udvaranjem(kada se mužjak trese), jer se udvaranje dosta često dešava. Također rekao bih iz svog iskustva da se pare svaka dva tjedna, možda je N@utilus mjerio pa je točniji. :deda:

Što se pak anemone tiče, ona ima u ovom trenu otvorenu ranu i normalno je da prazni vodu iz sebe... nemoj ju siliti hranom dok ne zacijeli, vjerujem da će onda rado primiti hranu! Nudi račiće, ne lignje, mislim da je to adekvatnija ishrana.

Profile E-mail  

PostPosted: Thu Mar 11, 2010 11:06 pm 
aktivni član

Evo slika. Ima malo više smeča jer se prefilter vrečica napunila ima 2 dana a nisam je ima kad očistit :)

Attachments:
akvarij11_03_0021.jpg
akvarij11_03_0021.jpg [ 65.09 KiB | Viewed 147 times ]
akvarij11_03_0020.jpg
akvarij11_03_0020.jpg [ 61.68 KiB | Viewed 147 times ]
akvarij11_03_0017l.jpg
akvarij11_03_0017l.jpg [ 53.31 KiB | Viewed 147 times ]
akvarij11_03_0009.jpg
akvarij11_03_0009.jpg [ 82.47 KiB | Viewed 147 times ]
akvarij11_03_0008.jpg
akvarij11_03_0008.jpg [ 116.27 KiB | Viewed 147 times ]
akvarij11_03_0004.jpg
akvarij11_03_0004.jpg [ 84.09 KiB | Viewed 147 times ]
 Profile E-mail  

PostPosted: Thu Mar 11, 2010 11:08 pm 
aktivni član

Hoćete Gramu na desktop ništa lakše. Evo jedne lipe slike u full rezoluciji

Attachments:
akvarij11_03_0017_full.jpg
akvarij11_03_0017_full.jpg [ 330.63 KiB | Viewed 147 times ]
 Profile E-mail  

PostPosted: Fri Mar 12, 2010 12:33 am 
Administrator

Pa znaš šta Bruno, ima tu još puno posla, ali moglo bi s vremenom biti zgodno...! :amen:

Za moj ukus si pretjero sa bioload-om, puno riba, a filtracija nije u zamahu. Znaš, vjerojatno LR ne vrši funkciju denitrifikacije, pa nebi bilo loše da razmisliš o dodatnoj kemijskoj filtraciji tipa XAqua, Prodibio ili ZEOvit bar dok se situacija ne smiri. Puno imaš skupih koralja, i bilo bi šteta da ih ubiješ visokim nutrijentima.
Ne nagovaram te na ful deal, već na samo osnovu u smislu dodavanja bakterija i hrane za iste, financijski gledano nije to tako skupo za osnovni dio filtracije.

Sigurno bi se puno brže riješio nepoželjnih algi i zaciklirao bi sistem brže. No na tebi je odluka... razmisli!

Sad što se rockscape-a tiče, ovako gledano sa slike, puno je bolje od prošlog pokušaja.
Vidim i neke lijepe primjerke koralja, a i ribica!

Kakvi su ti parametri, da li ih mjeriš??

Profile E-mail  

PostPosted: Fri Mar 12, 2010 11:14 am 
aktivni član

stina wrote:
Pa znaš šta Bruno, ima tu još puno posla, ali moglo bi s vremenom biti zgodno...! :amen:

Za moj ukus si pretjero sa bioload-om, puno riba, a filtracija nije u zamahu. Znaš, vjerojatno LR ne vrši funkciju denitrifikacije, pa nebi bilo loše da razmisliš o dodatnoj kemijskoj filtraciji tipa XAqua, Prodibio ili ZEOvit bar dok se situacija ne smiri. Puno imaš skupih koralja, i bilo bi šteta da ih ubiješ visokim nutrijentima.
Ne nagovaram te na ful deal, već na samo osnovu u smislu dodavanja bakterija i hrane za iste, financijski gledano nije to tako skupo za osnovni dio filtracije.

Sigurno bi se puno brže riješio nepoželjnih algi i zaciklirao bi sistem brže. No na tebi je odluka... razmisli!

Sad što se rockscape-a tiče, ovako gledano sa slike, puno je bolje od prošlog pokušaja.
Vidim i neke lijepe primjerke koralja, a i ribica!

Kakvi su ti parametri, da li ih mjeriš??

Slijedeću sedmicu ću kreniti sa XAqua kemijskom filtracijom tj Life A i Life E dok se situacija ne smiri i kamen ne "oživi". U akvariju je 90% mrtvog kamena tako da znam da isti ne radi denitrifikaciju.

Baš sam prekjučer kad sam rastura Cube 80 razbio jedan kamen da vidim što ima unutra kad ono milijuni zmijača za ne povjerovat, a tek koliko ima tih beštija i bakterija koje nisu vidljive...

P.S. nisam pretjerao sa bioloadom nego jednostavno nisam imao izbora. Stari me pila da hoće da cube 80 rastavim jer mu smeta pa sam ribe morao staviti u akvarij.

P.S. parametre ne mjerim previše osim nitrata koji su oko 30-40 što je sasvim zadovoljavajuče imajući u obzir da refugium nije spojen i da je kamen mrtav...

Meni se rockscape sviđa ima puno rupa, prolaza, špilja, kamen je cijeli na rupe pa gobi, salaris i firefish su našli svoje rupe u unutrašnjosti kamenja...

Profile E-mail  

PostPosted: Wed Mar 17, 2010 11:05 am 
aktivni član

Nakon što se podjelila anemona /i jedan i drugi dio/ su se skroz uvukli u sebe i ništa ne jedu niti šire ticala. Od one prekrasne anemone od kojih 20ak cm promjera kad raširi krakove dobio sam 2 komadića koji nisu veći od 3-4 cm u promjeru :(

Isto tako wurdemanni kozice su počele sa čišćenjem aiptasija i već vidim kako je populacija ovih beštia uvelike smanjena..

Profile E-mail  

PostPosted: Wed Mar 17, 2010 2:56 pm 
Administrator

bkaradza wrote:
Nakon što se podjelila anemona /i jedan i drugi dio/ su se skroz uvukli u sebe i ništa ne jedu niti šire ticala. Od one prekrasne anemone od kojih 20ak cm promjera kad raširi krakove dobio sam 2 komadića koji nisu veći od 3-4 cm u promjeru :(

Isto tako wurdemanni kozice su počele sa čišćenjem aiptasija i već vidim kako je populacija ovih beštia uvelike smanjena..

Ma nemoj se sekirat oko tih anemona... samo pazi na parametre mora da budu OK i sve će doč na svoje!

Što se tiče wurdemanni kozica, baš mi je drago da riješavaju situaciju. Pitanje je samo da li će pojesti baš sve u akvariju ili će ostaviti koju na životu?!

Profile E-mail  

PostPosted: Wed Mar 17, 2010 3:15 pm 
aktivni član

stina wrote:
Ma nemoj se sekirat oko tih anemona... samo pazi na parametre mora da budu OK i sve će doč na svoje!

Što se tiče wurdemanni kozica, baš mi je drago da riješavaju situaciju. Pitanje je samo da li će pojesti baš sve u akvariju ili će ostaviti koju na životu?!

Dobra stvar je što će ako nema aiptasija prihvatiti i drugu hranu tako da neće krepati kao berghije, tako da i ako ostane koja ja je mogu sa aiptasiaX srediti.

Profile E-mail  

PostPosted: Wed Mar 17, 2010 7:56 pm 
aktivni član

Bruno koliko si nabavio wurdemanni kozica i osim što ti se čini da ima manje aiptasia jesi li baš vidio kako ih kozice jedu?

Profile  

PostPosted: Wed Mar 17, 2010 9:52 pm 
aktivni član

Renta wrote:
Bruno koliko si nabavio wurdemanni kozica i osim što ti se čini da ima manje aiptasia jesi li baš vidio kako ih kozice jedu?

Gotovo je nemoguće vidit kozice kako jedu aiptasije pošto se one večinom hrane po noči ja sam ih danas prvi put vidio vanka po danu i to u sjeni kad je bilo hranjenje i ubrzo su se povukle u pukotine još dublje. Nabavio sam 4 kozice i ne čini mi se nego znam da ih jedu. Ovaj veliki kamen sa slike sada ima samo 1 veliku aiptasiju koju one vjerojatno neće pojesti nego ću je sutra ako bude živa srediti sa aiptasiaX, a lipo se vidi koliko ih je imao prije nego sam stavio kozice...

Profile E-mail  

Post new topic Reply to topic  [ 168 posts ]  Go to page Previous  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]